Zeleninové saláty
Šopský salát:
Suroviny:
- 6 rajčat
- 2 menší cibule
- 2 dl vody
- špetka soli
- trochu pepře
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
- cukr podle chuti
Postup:
Očištěné papriky nakrájíme na nudličky, rajčata na kolečka, na míse je osolíme, opepříme a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a drobně nakrájenou petrželkou. Salát pokapeme olejem, podle chuti okyselíme octem a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s bílou vekou jako samostatné jídlo.
Rajčatový salát s cibulí:
Suroviny:
- 350g rajčat
- 500g paprik
- 1 okurka
- 2 menší cibule
- svazek petrželky
- 80g balkánského sýra
- pepř
- ocet
- 3 až 4 lžíce oleje
- sůl
Postup:
Rajčata dobře omyjeme pod tekoucí vodou, nakrájíme na kolečka nebo na malé kousky a vložíme do připravené salátové mísy. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a ta položíme na rajčata. Připravíme si zálivku z vody, soli, pepře, trošky cukru a octa nebo citronové šťávy. Připravenou zálivkou přelijeme rajčata s cibulí. Před podáváním necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici. Rajčata můžeme krátce ponořit do vařící vody a oloupat jim slupku.