Koktejly
Jahodové mojito:
Suroviny:
- 50g jahod
- 40ml bílého rumu
- 1/2 limetky
- 10 lístků máty
- 1 lžička třtinového cukru
Postup:
Lístečky máty opláchneme, dáme do sklenice nebo misky, přidáme očištěné na menší kousky nakrájené jahody (jednu necháme na ozdobení) a třtinový cukr. Nakonec přidáme na kousky nakrájenou limetku. Paličkou vše lehce rozmělníme.
Nadrcenou směs přelijeme do vychlazené sklenice a zalijeme bílým rumem. Doplníme ledovou tříští, podle potřeby dolijeme sodovou vodou a brčkem promícháme. Jahodové mojito ozdobíme jahodou a mátou.
Borůvkový koktejl:
Suroviny:
- 100ml borůvek
- 0,25l mléka
- 100ml smetany
- cukr
Postup:
Do nádoby vložíme borůvky, mléko, cukr a rozmixujeme. Poté přidáme smetanu, vychladíme a můžeme podávat.
Melounová tříšť:
Suroviny:
- 1 kus melounu vodního
- 1 lžíce moučkového cukru
- 100ml vody
- 100ml citronové šťávy
Postup:
Meloun nakrájíme na kousky a odstraníme semínka.
Do mixéru nalijeme trochu vody (50-100 ml), přidáme kousky melounu a
rozmixujeme. Podle potřeby můžeme dolít vodu, výsledná hmota musí být
tekutá.
Podle vlastní chuti doladíme cukrem a citronovou šťávou.
Z mixéru přelijeme do umělohmotné láhve se širším hrdlem (důležité), např. od mléka.
Láhev zavřeme a uložíme do mrazničky. Každou půlhodinu s láhví krátce
prudce zatřepeme. Až bude mít tříšť vyhovující hustotu (za 5-6 hodin),
nalijeme do sklenic, vložíme brčko a podáváme.